Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Občanská válka na Ukrajině? Prohrají všichni……

Na Ukrajině zuří občanská válka, jenom naše média ji korektně označují jako vládní operaci proti separatistům, či teroristům. Pokud nezasáhne vojensky Rusko ve prospěch své ruské menšiny na Ukrajině, tak pravděpodobně současná moc v Kyjevě vzbouřené oblasti na východě vrátí zpět pod svou kontrolu. Ale za jakou cenu?

Současná situace na Ukrajině mi velmi připomíná válečný konflikt na Balkáně z první poloviny 90.let minulého století. V Chorvatsku se srbská menšina podél hranic s Bosnou rozhodla, že odmítnou vznik nezávislého Chorvatského státu na Jugoslávii a vytvořila, nikým neuznaný státní útvar „Republika Srpska Krajina“. S podporou Srbska, zbraní a dobrovolníků začali s etnickými čistkami a vyháněním chorvatského obyvatelstva. V srpnu 1995 se situace obrátila. Chorvaté podnikli drtivou ofenzívu pod názvem „Oluja“ a během pár dní jednotky Krajinských Srbů porazili. Během ofenzívy se chorvatské jednotky dopustili řady válečných zločinů na civilním obyvatelstvu, opět došlo k etnickým čistkám a vypalování srbských domů. Vyhnáno bylo cca.200 000 srbských civilistů. Po válce se jich vrátil zpět cca.40 000. Koho to dnes zajímá? Většina lidí o tom ani nic neví a spíše to vnímají jako dobu, kdy nejezdili do Chorvatska k moři. Média se více věnovali konfliktu v sousední Bosně. Dnes je Chorvatsko v EU. Tolik velmi krátce a zjednodušeně.

Ukrajina se stala obětí geopolitického soupeření velmocí USA a Ruska. USA a EU se snaží dostat Ukrajinu pod svůj vliv a Rusko se tomu brání. Je to velká země na odbytiště zboží a výrobků s levnou pracovní silou a jsou tam suroviny. A mít tam tak vojenské základny, to musí být pro USA velké lákadlo. Přiznejme si, že to se Rusům nemůže líbit. A já se jim ani nedivím. Po naší zkušenosti z roku 1968 budu rád, když od našich hranic budou Rusové co nejdál. Na druhou stranu si ale říkám, jestli se moc netlačí na pilu….

Ruská menšina na Ukrajině, opakuje stejnou chybu jako Srbové v Chorvatsku. Ti také volali po osamostatnění, nebo připojení k Srbsku. A místo jednání, jistě komplikovaných a složitých, vzali do rukou zbraně. I jim proudili dobrovolníci a zbraně přes hranice. Nic dobrého jim to nepřineslo. A že separatistům dodávají zbraně a dobrovolníky Rusové, to je zřejmé.

Současná moc v Kyjevě (bál bych se použít slovo demokratická) velkohubými slovy svých politiků směrem k ruské menšině, taky zrovna klidu a míru v oblasti nepřispívá. Už to, že používá proti svým občanům ve městech a vesnicích tanky, dělostřelectvo a raketomety je válečný zločin. Ano, válečný zločin! Jak jinak nazvat dnešní dělostřeleckou palbu na centrum Doněcka, kde zůstává pořád velké množství civilistů. Stejně tak palba na nemocnici v Doněcku, která není legitimní vojenský cíl. Je to stejné zvěrstvo jaké se odehrálo ve Vukovaru, nebo Sarajevu. A lidé, kteří tyto akce nařídili a mají za ně plnou odpovědnost, si potřásají rukou s vrcholnými  představiteli EU, organizace do které chtějí vstoupit! Jestli existuje spravedlnost, tak je uvidím, jak si potřásají rukou tak maximálně se svými obhájci u mezinárodního soudu pro válečné zločiny v Haagu.

Pokud nezasáhne Rusko přímou vojenskou intervencí, tak pravděpodobně Ukrajinci své východní oblasti obsadí zpět. Ovšem absolutně si nedovedu představit jejich mírové soužití s ruskou menšinou. Mezi civilisty zůstane hromada zbraní, bude tam hromada nasraných lidí, co přišli o své blízké a domovy a hromada nevyřízených účtů. Mezi oběma národy bude vykopán příkop, který nezahrabou ani za sto let.

Možná, že Ukrajinci použijí podobný způsob, jako udělali Chorvaté se Srby a začnou vyhánět ruskou menšinu do Ruska. Popřípadě jim život na Ukrajině tak znechutí, že budou odcházet sami. Podle zprávy OSN, už letos odešlo do Rusko na 730 000 lidí. Což Ukrajincům určitě vůbec nevadí, spíš naopak. Stejně tak mohou podpořit různými způsoby (finanční, přidělování bytů, výstavba) osídlování východních oblastí Ukrajinci, aby tak zvrátili demografický vývoj ve svůj prospěch.

Ale pořád taky ve hře zůstává samotné Rusko, které může při porážkách separatistů zasáhnout a vyslat do oblastí obývané ruskou menšinou „mírové síly“. V tom nejhorším případě. Což by asi byl fičák pro samotné Ukrajince, protože se mi nechce věřit, že bychom kvůli nim napochodovali do 3. světové války. Ostatně Putin má doma velkou podporu a mnoho Rusů by takový zásah uvítalo. Ale chci věřit, že Putin může být všechno možné, ale pitomec to rozhodně není.

Občanskou válku na Ukrajině prohrají všichni………. čas ukáže.

Autor: Pavel Antl | čtvrtek 7.8.2014 20:26 | karma článku: 26,90 | přečteno: 1238x
  • Další články autora

Pavel Antl

Smrt českých vojáků a nenávist v diskuzích

Dnes přišla AČR o čtyři naše chlapce v Afghánistánu a jeden je těžce zraněný. Tuto smutnou zprávu jsem zaslechl v rádiu a hned jsem kouknul na internet, abych si to ověřil. Po přečtení několika článků jsem se bohužel podíval i na diskuze. Nechápu ty příspěvky plné zloby a nenávisti vůči našim vojákům. Říkám si, co to je za lidi, kteří je uráží, nadávají jim do žoldáků a jejich smrt pomalu oslavují? Proč?

8.7.2014 v 19:00 | Karma: 44,17 | Přečteno: 14031x | Diskuse| Politika

Pavel Antl

Islámští přistěhovalci v Evropě...máme začít balit kufry?

Už přibližně 2000.let funguje Evropa založená na židovsko-křesťanských základech. Je to dlouhé období plné válek, násilí a hekatomb mrtvých. Ale je to také období pokroku a vynálezů, rozmachu umění, architektury, vědy a hledání cest, jak posunout naši západní civilizaci dál.

26.6.2013 v 7:00 | Karma: 34,17 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní

Pavel Antl

Náhubek aneb konec nekorektních diskuzí na Idnes

Určitě nejen já, ale i ostatní čtenáři a diskutující pod články a blogy, zaregistrovali úbytek diskuzních příspěvků po „Velkém třesku“, který nastal 1.11.......................

4.11.2012 v 10:02 | Karma: 27,28 | Přečteno: 1391x | Diskuse| Ostatní

Pavel Antl

Svíce

Světlo nebo temnota, toť věčný boj a v každém z nás je kousek obou...........................................

24.4.2011 v 8:25 | Karma: 6,67 | Přečteno: 958x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Antl

Chci být

Chci být chlap, ultra velký macho................ne o machismu to skutečně nebude

21.4.2011 v 18:46 | Karma: 7,89 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1799x
Mám rád svoji rodinu, přátele, točené pivo a jiskřivé víno.

Seznam rubrik