Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podporuje stát rasismus?

Po delší době jsem si opět přečetl Ústavu ČR, abych si oživil poznatky, které jsem získal jako středoškolský student, v době, kdy jsem nad tím nikterak nepřemýšlel, protože jsem to považoval jen za učivo, kterým se musím „prokousat“ ke zvládnutí další zkoušky. Hned na začátku jsem se zdržel u Preambule, doslova fascinován jejím obsahem. Podívejme se na to společně:

My, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku,
v čase obnovy samostatného českého státu,
věrni všem dobrým tradicím dávné státnosti zemí Koruny české i státnosti československé,
odhodláni budovat, chránit a rozvíjet Českou republiku
v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody
jako vlast rovnoprávných, svobodných občanů,
kteří jsou si vědomi svých povinností vůči druhým a zodpovědnosti vůči celku,
jako svobodný a demokratický stát, založený na úctě k lidským právům a na zásadách občanské společnosti,
jako součást rodiny evropských a světových demokracií,
odhodláni společně střežit a rozvíjet zděděné přírodní a kulturní, hmotné a duchovní bohatství,
odhodláni řídit se všemi osvědčenými principy právního státu,
prostřednictvím svých svobodně zvolených zástupců přijímáme tuto Ústavu České republiky

Už na začátku je napsáno: My, občané České republiky………tedy žádné rozdělení na bohaté a chudé, podnikatele a zaměstnance, národnosti, menšiny, většiny, etnografické skupiny, takové nebo onaké, ale jsme všichni občané, rovní si v právech a měli bychom si být vědomi svých povinností vůči druhým a zodpovědnosti vůči celku……

Přesně tak, nikde tam není napsáno, že se má preferovat, nebo ulehčovat určité skupině občanů na úkor zbytku. Každý z nás je strůjcem svého štěstí a jak se zpívá v jedné písničce: „jaký si to uděláš, takový to máš“. Mnozí znají velmi dobře svoje práva, ale nechtějí nic slyšet o svých povinnostech a o tom, že „svoboda jednotlivce končí tam, kde začíná omezovat svobodu druhého“.

Součástí Ústavy je Listina základních práv a svobod. I zde se píše o svobodě a rovnosti a jsou zde jasně popsána práva lidská, politická, práva národnostních a etnických menšin, sociální, hospodářská a kulturní práva atd. Vše je  napsáno tak, jak se sluší a patří na zemi svobodnou a demokratickou. Nikdo nesmí být vyřazen na okraj společnosti a nikdo nesmí  být povyšován nad ostatní.

Jelikož býváme pravidelně v médiích od různých organizací zabývajícími se lidskými právy doma i v zahraničí označováni za zemi, která potlačuje práva určité skupiny svých občanů, podíval jsem se i na oficiální stránky Úřadu vlády, jmenovitě na resort zabývajícím se lidskými právy a menšinami. V naší zemi se při sčítání lidu v roce 2001 přihlásilo k národnosti:

Bulharské – 4 363 obyvatel

Chorvatské – 1 585 obyvatel

Maďarské – 14 672 obyvatel (odhad cca 19 000 – 20 000 tisíc)

Německé – 39 106 obyvatel

Polské – 52 095 obyvatel (odhad cca 70 000 tisíc)

Romské – 11 746 obyvatel (odhad cca 150 000 – 300 000 tisíc)

Rusínské – 1 109 obyvatel (odhad cca 10 000 tisíc)

Ruské – 12 369 obyvatel (odhad cca 16 000 – 20 000 tisíc)

Řecké – 3 219 obyvatel (odhad cca 7 000 tisíc)

Slovenské – 193 190 obyvatel

Srbské – 1 801 obyvatel (odhad cca 10 000 – 12 000 tisíc)

Ukrajinské – 22 112 obyvatel (odhad cca 15 000 – 20 000 tisíc)

Komunity – židovské, vietnamské, čínské a jiné

(Zdroj: Úřad vlády ČR)

Přiznám se k nevědomosti, ani jsem netušil, že je u nás tolik menšin a komunit a o některých jsem vůbec neslyšel, vyjma Romské menšiny, kdy se její problémy s železnou pravidelností objevují v médiích . Čím to je? Že by členové ostatních menšin byli pouze šťastní a spokojení? To těžko, určitě řeší problémy sociální, bytové, pracovní, rodinné apod., jsou mezi nimi lidé slušní i takoví, co porušují zákony a dopouštějí se různých trestných činů  a věřím tomu, že se najdou i problémy, které řeší zástupci ostatních menšin na ministerstvu, ale zřejmě se nejedná o tak závažné události, vzhledem k tomu, že se neobjevují v médiích. Jsem hrdý na své spoluobčany hlásící se ke svým „kořenům“, že nezapomněli odkud přišli, popřípadě odkud pocházejí jejich předci. O tom, že menšiny vedou bohatý kulturní život, nás přesvědčují při pořádání různých akcí, při kterých nás seznamují se svými tradicemi, folklórem, historií apod., tomu nelze jinak, než zatleskat.

Některé menšiny jsou na území našeho státu po několik staletí (např. Bulhaři, Chorvaté). Jiné začali na naše území přicházet  po 2.světové válce i později (např. Řekové, Vietnamci), tudíž na „přizpůsobení se, nebo začlenění“ do naší společnosti měly přibližně stejný čas, možná i kratší nežli Romové. Ne že by Romové nežili na našem území před válkou, ale nacistická zvěrstva přežilo na našem území z 6 500 pouze 883 Romů (zdroj: J.B.Uhlíř – Protektorát Čechy a Morava v obrazech, str.716). Jak je možné, že ostatní menšiny zvládají přizpůsobení životu v ČR, ale většina Romů toho není schopná nebo ochotná? Možná, že jedna z odpovědí bude, že prostě není snaha spojit svoji identitu s ČR a sounáležitost se zdejšími obyvateli.

Často je slyšet ze strany Romů, že jsme rasisté, že jim bráníme ve vzdělání, firmy je odmítají zaměstnat (když oni tak chtějí pracovat), nechceme je pouštět do různých zábavných podniků apod. Není to tak zcela pravda, řada Romů má středoškolské i vysokoškolské vzdělání, má zaměstnání, někteří v něm dokonce vynikli, někteří jsou výborní hudebníci, umělci a sportovci, známí doma i v zahraničí a žijí životem jako mnozí z nás. Zřejmě měli kvalitní rodinné zázemí (pracující a zodpovědné rodiče), školy a pokud ne, tak toho dosáhli vlastní, vůlí a pílí a měli  vzory, kterým se chtěli přiblížit. Takže je vidět, že když se chce, jde to. Nejsem psycholog, ale co asi vyroste z dětí jejichž rodiče je nechají růst jako „dříví v lese“, neposílají je do školy, nebo je nekontrolují, zda tam vůbec chodí, nepracují a žijí pouze  ze sociálních dávek, popřípadě z kriminální činnosti? Vždyť přece děti hledají vzory především ve vlastních rodičích. A pokud z těchto důvodů dosáhnou pouze základního vzdělání, nemůžou se divit, že na trhu práce nejsou pro zaměstnavatele ve státní, nebo soukromé sféře zajímaví. To nemá s rasismem nic společného, to je zákon trhu a platí pro nás všechny stejně.

Mezi svými přáteli, kamarády a kolegy, se kterými můžu hovořit upřímně a otevřeně jsem si udělal malý průzkum. Ptal jsem se jich jestli jim vadí Romové, protože mají jinou barvu pleti než my. Nikdo, vážení čtenáři, nikdo mi neřekl, že z tohoto důvodu jim Romové vadí, jsou naštvaní, že většina Romů nepracuje, zneužívá sociálních dávek (plodí děti, aby získali více peněz na dávkách), mají vysokou kriminalitu. Nikdo z nich by nechtěl mít za souseda Roma   ( přitom Vietnamec nikomu nevadil), protože jsou hluční a v okolí dělají nepořádek. Jsou to předsudky nebo holý fakt? Pravda bude asi někde uprostřed. Jsou tedy moji přátelé, kolegové a rodina rasisty,  nebo jen chtějí spravedlnost a stejný metr  pro všechny? Ve většinové společnosti, ať se to někomu líbí nebo ne, se taky najde dost lidí co zneužívají sociální dávky (např. berou dávky a načerno pracují za peníze hezky na ruku), vyhýbají se práci, sami mají doma a v okolí nepořádek a kolik se už našlo „bílých límečků“ co okradli náš stát o stamilióny a miliardy a užívají si pěkně v zahraničí.  Takže si myslím, že ve většině případů nejde o problém většina vs.menšina, ale o tom jak se každý z nás, tedy občanů ČR staví k zákonům této země. Bohužel se najdou tací, kteří se  snaží najít skulinku, jak  systém zneužívat ve svůj prospěch a je na státu, aby takovému chování zabránil jasně nastavenými pravidly.

    Takže, jak to tedy je? Podporuje stát rasismus?

    Vědomě určitě ne. Máme „Ústavu“ doplněnou o  „Listinu základních práv a svobod“, resort, který se zabývá „Lidskými právy a menšinami“, stát spolupracuje s různými organizacemi, zabývajícími se menšina a lidskými právy a důrazně odsuzuje a potírá vše rasistické a xenofobní.

    Bohužel tím, jak neustále „zametá cestičky“ a protěžuje jednu menšinu z mnoha na úkor většiny, vytváří ve společnosti napětí, zlobu a hněv, které dokáží zneužít ve svůj prospěch extrémistické a fašistické skupiny a Romům tím vlastně prokazuje medvědí službu. Zlobím se na média, že neposkytuji zprávy vyváženě a tím vytvářejí dojem, že jsme národ rasistů, který utiskuje naše Romy (viz.neustálé vymývání mozků kauzou „Vítkov“ je toho příkladem) a útoky Romů s rasovým podtextem na příslušníky většiny nechává bez povšimnutí, popřípadě je zlehčuje. Přitom problém s extrémisty mají, jak státy bývalého východního bloku, tak vyspělé západní demokracie a  to mnohdy mnohem závažnější. Bohužel byli a budou lidé, kteří mají pocit, že jsou něco víc než druzí, to nejde vymítit. Mě osobně je naprosto jedno, pokud se někdo rozhodne, že nebude pracovat, ale není mi vůbec jedno, že jeho zahálčivý život budu sponzorovat ze svých daní. Věříte tomu, že dospělý občan, který do svých třiceti nebo čtyřiceti let nepracoval a využívá sociální dávky, najednou před zapnutými kamerami prohlašuje, že chce pracovat, ale většinová společnost mu to nechce umožnit? Já tedy rozhodně ne. Na začátku devadesátých let, jsme si všichni museli utáhnout opasky, abychom podle našich politiků dohnali okolní svět. Dostihla nás světová krize a státní kasa je prázdná. Jsme teprve na začátku cesty, kdy státní kasu budeme muset opět naplnit a bude to hodně bolestivá cesta a lidé budou velmi vnímaví na to, jak se nakládá s veřejnými prostředky. Budujme především spravedlivý stát, kdy bude pracovitost odměněna a nedělejme zaopatřovací ústav lidem, kteří prostě pracovat nikdy nebudou a nechtějí si uvědomit, že odpovědnost za svoje životy mají především ve svých rukou. To, že občan není pouhá ovce si politici uvědomili při letošním volebním zemětřesení, doufám, že si z toho vezmou ponaučení, protože za chvíli tu máme volby další.

    Osobně naprosto souhlasím s tím, že:

    Česká republika je již nyní zemí mnohokulturní a mnohonárodnostní. Pro společné bezproblémové soužití většinové společnosti s menšinami bylo mnoho vykonáno. Stále je však zapotřebí menšiny ochraňovat, odstraňovat předsudky vůči nim a posilovat pravdivými informacemi a vhodnou legislativou jejich rovnoprávné postavení ve společnosti. Menšinou se v jistých okolnostech může stát každý z nás.(zdroj: Úřad vlády ČR - nerad kopíruji vybrané pasáže, ale vzhledem k lepšímu pochopení textu to považuji za nezbytné).Poslední věta by pro nás měla být výstrahou, nezapomínejme na Kosovo, jak dopadlo soužití mezi Srby a Albánci.

    Přeji občanům ČR, kteří se hlásí k různým menšinám, aby nás i nadále seznamovali s jejich kulturou a zvyky a případné problémy řešily v klidu a s rozvahou a zvláště Romům, aby si uvědomili, že jsou především občané České republiky (jsem Moravák, ale na prvním místě jsem občan ČR), uvědomte si, že svůj život, máte ve vlastních rukou a jste odpovědni sami za sebe a nedějte si z republiky „ dojnou krávu“, protože nemáte žádné ani morální právo, požívat větších výhod než ostatní spoluobčané. Ostatním bych přál, aby se zbavili předsudků a neházely všechny Romy do jednoho pytle, protože mají mezi sebou hodně slušných a pracovitých lidí.

    Vím, že mnoho lidí se mnou nebude souhlasit, protože na soužití většiny vs.menšiny jsou různé pohledy, ale prosím respektujte mé právo na svobodné vyjádření.

    PS: Jsem občan ČR, pracující a platící daně, táta od rodiny, snažící se neubližovat druhým svým jednáním a skutky.

    Autor: Pavel Antl | úterý 29.6.2010 7:06 | karma článku: 26,46 | přečteno: 1335x
    • Další články autora

    Pavel Antl

    Občanská válka na Ukrajině? Prohrají všichni……

    Na Ukrajině zuří občanská válka, jenom naše média ji korektně označují jako vládní operaci proti separatistům, či teroristům. Pokud nezasáhne vojensky Rusko ve prospěch své ruské menšiny na Ukrajině, tak pravděpodobně současná moc v Kyjevě vzbouřené oblasti na východě vrátí zpět pod svou kontrolu. Ale za jakou cenu?

    7.8.2014 v 20:26 | Karma: 26,90 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Politika

    Pavel Antl

    Smrt českých vojáků a nenávist v diskuzích

    Dnes přišla AČR o čtyři naše chlapce v Afghánistánu a jeden je těžce zraněný. Tuto smutnou zprávu jsem zaslechl v rádiu a hned jsem kouknul na internet, abych si to ověřil. Po přečtení několika článků jsem se bohužel podíval i na diskuze. Nechápu ty příspěvky plné zloby a nenávisti vůči našim vojákům. Říkám si, co to je za lidi, kteří je uráží, nadávají jim do žoldáků a jejich smrt pomalu oslavují? Proč?

    8.7.2014 v 19:00 | Karma: 44,17 | Přečteno: 14031x | Diskuse| Politika

    Pavel Antl

    Islámští přistěhovalci v Evropě...máme začít balit kufry?

    Už přibližně 2000.let funguje Evropa založená na židovsko-křesťanských základech. Je to dlouhé období plné válek, násilí a hekatomb mrtvých. Ale je to také období pokroku a vynálezů, rozmachu umění, architektury, vědy a hledání cest, jak posunout naši západní civilizaci dál.

    26.6.2013 v 7:00 | Karma: 34,17 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní

    Pavel Antl

    Náhubek aneb konec nekorektních diskuzí na Idnes

    Určitě nejen já, ale i ostatní čtenáři a diskutující pod články a blogy, zaregistrovali úbytek diskuzních příspěvků po „Velkém třesku“, který nastal 1.11.......................

    4.11.2012 v 10:02 | Karma: 27,28 | Přečteno: 1391x | Diskuse| Ostatní

    Pavel Antl

    Svíce

    Světlo nebo temnota, toť věčný boj a v každém z nás je kousek obou...........................................

    24.4.2011 v 8:25 | Karma: 6,67 | Přečteno: 958x | Diskuse| Poezie a próza
    • Nejčtenější

    Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

    25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

    Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

    Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

    22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

    Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

    Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

    22. dubna 2024  10:27

    Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

    Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

    29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

    Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

    Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

    24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

    Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

    Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

    29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

    Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

    Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

    29. dubna 2024  17:52

    K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

    Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

    29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

    Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

    Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

    29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

    Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

    • Počet článků 19
    • Celková karma 0
    • Průměrná čtenost 1799x
    Mám rád svoji rodinu, přátele, točené pivo a jiskřivé víno.

    Seznam rubrik