Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chceme armádu bez tanků a děl

Zajímavý pohled Krystýny Kočí z Věcí Veřejných o dalším směřování naší armády.........

 Zaujal mě článek na iDNES.cz 11.6.2010 „ Chceme armádu bez tanků a děl…….“

Kristýna Kočí z Věcí veřejných pronesla tuto větu v ČT. Je to bezesporu zajímavá myšlenka, která by státnímu rozpočtu ušetřila nějaký peníz. Určitě by to řada lidí uvítala, ale co se bude rušit dál? Letadla, vrtulníky, transportéry, další útvary a jednotky? S takovou zbude z armády, malý opěšalý útvar vyzbrojený lehkými pěchotními zbraněmi, bude to ještě armáda? Už teď by se vojáci měli učit zpívat husitské chorály, třeba útočníka zaženou zpěvem.Mnozí namítnou, že jsme přece v NATO a to nás ochrání, ale náš stát se zavázal, že minimálně 2% HDP budeme přispívat na armádu a pokud se nepletu, tak to neplníme. A já mám obavy, abychom se nedostali do situace, kdy budeme chtít zajistit naši bezpečnost po našich spojencích, ale nic za to nedat, to my připadá jako pěkná „vyčůranost“, která by se nám taky do budoucna mohla vymstít. Našim spojencům v alianci by jsme měli být důvěryhodným partnerem, který se podílí na  společné bezpečnosti a to znamená i investice do modernizace armády a její udržení na počtech, kdy se ještě dá o armádě jako takové vůbec mluvit. Zatím jsme nakročili směrem, kdy spíš budeme směšným přívažkem.

Po celá staletí se našem území odehrávaly krvavé  bitvy a pochodovali tu vojáci různých států a mocností a pokud mě paměť neklame, poslední okupační voják cizí mocnosti opustil naši zemi přibližně před 20 lety. Teprve kratičkou dobu si užíváme luxusu svobody a míru v našem regionu, ale bude to trvat i dále? Jako dítko školou povinné jsem při oslavách 1.máje procházel pod transparentem, kde bylo napsáno „ Se Sovětským svazem na věčné časy“. Kde je dnes Sovětský svaz a Varšavská smlouva? Slušně řečeno, je na smetišti dějin. Kdo mi, mým dětem a vnoučatům  zaručí, že EU a NATO tady budou za dalších 50 nebo 100 roků, že se aliance nerozpadne jako domeček za karet. Že se smlouva, nebo pakt můžou stát bezcenným cárem papíru, takovým příkladů je v dějinách plno (Mnichovská dohoda, německo – sovětská smlouva o neútočení apod.). Užívejme si klidu a míru, ale měli bychom být připraveni i na nejistotu věcí budoucích, protože z dnešních přátel se můžou klidně stát zítřejší nepřátelé, to už historie taky zaznamenala. A mimochodem vážení čtenáři, brannou povinnost nikdo zatím nezrušil (alespoň co vím), takže jakmile naše zem bude v budoucnu v ohrožení a naše pidiarmy bez tanků a děl to nebude zvládat, počítejte s povoláním našich synů a vnuků do armády a bez pořádného zvládnutí všech vojenských dovedností a taktického pohybu na bojišti to budou jatka, protože i kvalitní výcvik obyčejného pěšáka zabere nemalý čas. Je mi jasné, že asi většině lidí se nechce investovat miliardy do armády, když ji TEĎ zrovna nepotřebujeme, ale uvědomte si  kolik miliard nás to bude stát, až ji PAK budeme potřebovat.

Ano, ono zrušit tanky a děla není problém, kov dát do šrotu a přebytečné vojáky opět propustit. Ale co když  za nějaký čas budeme tanky a děla opět potřebovat, kde je Kristýno Kočí nakoupíme a za hlavně za kolik? Další problém je investice do výcviku osádek a obsluh. Myslím, že by mi každý znalec armády, potvrdil, že vycvičit osádky netrvá dny ani týdny, ale měsíce, možná i roky, vzhledem k dnešním složitým zbraňovým systémům.

Kdyby proběhlo celosvětové referendum o ukončení všech válek, budu mezi prvními, kdo zvedne ruku, ale bohužel lidstvo k tomu zatím nedorostlo a proto bychom si měli vzít poučení z minulosti a dívat se do daleké budoucnosti, být připraveni, abychom nebyli nemile překvapeni, až nám tady budou zase pochodovat vojenské bagančata cizích okupantů.

Před 16lety jsem se zúčastnil jako dobrovolník mírové operace OSN  UNPROFOR v bývalé Jugoslávii. Na vlastní oči jsem mohl poznat, že válka je „svině“, ničící životy, majetky, že dokáže z lidí udělat trosky fyzické i duševní, kdy slovo morálka je prázdným pojmem a kdy prožité hrůzy zasejí nenávist do srdcí obyčejných a slušných lidí. Ti, co se chystáte na dovolenou do krásného Chorvatska, zeptejte se místních na jejich bývalé sousedy Krajinské Srby, kterých bylo statisíce vyhnáno ze svých domovů s minimem majetku a kteří před postupující Chorvatskou armádou museli uprchnout do Bosny a Srbska (ne nejsem srbofil). Nicméně se obávám, že vítěze války nebude zajímat osud poraženého. Války zatím většinou pořád vyhrávají ti, kteří mají více tanků, děl a vojáků.

Taky mě zaujala věta: „Potřebujeme armádu schopnou nasazení v poušti či v horách, která bude schopna působit v Iránu a podobných oblastech“. To s tím Iránem, bylo doufám jenom přeřeknutí na které by si paní politička měla dávat větší pozor. Naše armáda by měla mít především schopnost zabezpečit obranu vlastní země a našich občanů a ne budovat expediční sbor pro válku mimo území našich spojenců. Pevně věřím, že se Kristýna Kočí (pro mě sympatická a věřím, že inteligentní mladá dáma) jako politik a poslankyně určitě dostane k těm správným informacím a číslům. Neškodilo by jí, aby si promluvila s těmi, kteří problému rozumí, ať už to jsou vojáci, analytici nebo odborníci a nepouštěla do světa takové populistické věty, že VV vezmou armádě 10 miliard a dají je školství, protože jestli tato žena bude rozhodovat o armádě, obraně a bezpečnosti tohoto státu, tak pak nás „Pánbůh ochraňuj“.

 

Na závěr, jeden latinský citát: „Si vis pacem, para bellum“ (Chceš-li mír, připravuj válku).

 

PS: Nejsem militarista, jenom mám obavy o naší bezpečnost, jedná se o můj osobní názor, který nikomu nevnucuji, laskavý čtenář promine.

Autor: Pavel Antl | středa 16.6.2010 20:08 | karma článku: 24,27 | přečteno: 1018x
  • Další články autora

Pavel Antl

Občanská válka na Ukrajině? Prohrají všichni……

Na Ukrajině zuří občanská válka, jenom naše média ji korektně označují jako vládní operaci proti separatistům, či teroristům. Pokud nezasáhne vojensky Rusko ve prospěch své ruské menšiny na Ukrajině, tak pravděpodobně současná moc v Kyjevě vzbouřené oblasti na východě vrátí zpět pod svou kontrolu. Ale za jakou cenu?

7.8.2014 v 20:26 | Karma: 26,90 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Politika

Pavel Antl

Smrt českých vojáků a nenávist v diskuzích

Dnes přišla AČR o čtyři naše chlapce v Afghánistánu a jeden je těžce zraněný. Tuto smutnou zprávu jsem zaslechl v rádiu a hned jsem kouknul na internet, abych si to ověřil. Po přečtení několika článků jsem se bohužel podíval i na diskuze. Nechápu ty příspěvky plné zloby a nenávisti vůči našim vojákům. Říkám si, co to je za lidi, kteří je uráží, nadávají jim do žoldáků a jejich smrt pomalu oslavují? Proč?

8.7.2014 v 19:00 | Karma: 44,17 | Přečteno: 14031x | Diskuse| Politika

Pavel Antl

Islámští přistěhovalci v Evropě...máme začít balit kufry?

Už přibližně 2000.let funguje Evropa založená na židovsko-křesťanských základech. Je to dlouhé období plné válek, násilí a hekatomb mrtvých. Ale je to také období pokroku a vynálezů, rozmachu umění, architektury, vědy a hledání cest, jak posunout naši západní civilizaci dál.

26.6.2013 v 7:00 | Karma: 34,17 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní

Pavel Antl

Náhubek aneb konec nekorektních diskuzí na Idnes

Určitě nejen já, ale i ostatní čtenáři a diskutující pod články a blogy, zaregistrovali úbytek diskuzních příspěvků po „Velkém třesku“, který nastal 1.11.......................

4.11.2012 v 10:02 | Karma: 27,28 | Přečteno: 1391x | Diskuse| Ostatní

Pavel Antl

Svíce

Světlo nebo temnota, toť věčný boj a v každém z nás je kousek obou...........................................

24.4.2011 v 8:25 | Karma: 6,67 | Přečteno: 958x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si v Německu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1799x
Mám rád svoji rodinu, přátele, točené pivo a jiskřivé víno.

Seznam rubrik